• IMG_2821[2]

Flärdfull Lilla My klänning

Min grundidé var att jag ville göra en enkel, fin klänning men som ändå inte var bara en helt vanlig rak klänning. När jag sedan såg mallen för en ballongklänning ville jag göra den för att den var enkel men ändå speciell. Till tyg ville jag först ha ett mönstrat tyg med ett blomm-liknande mönster. Jag ändrade mig dock till det tyg jag faktiskt använde när jag såg det, för att det hade en fin färg men det var också lite hårdare/ stelare vilket skulle göra att klänning verkligen blir ballong-aktig då tyget inte bara kan hänga ner.

Tekniken jag använde var sömnad. Jag valde den tekniken för att jag ville göra min klänning så bra som möjligt, och det var den bästa tekniken för det arbetet som jag skulle göra.

Resultatet blev som jag hade tänkt mig och jag blev mycket nöjd över den. Klänningen blev som jag hade tänkt mig, en liten klänning med mycket tyg och verkligen som en ballong. Jag har verkligen ansträngt mig för att klänningen ska bli bra och fin så jag kan använda den mycket, något som jag tycker att jag kan göra t.ex. på sommaren när man vill ha en finklänning. Dock så är det inte en klänning som man bara ska hänga upp om man vill visa den, för den ser så mycket bättre ut på någon än bara hängandes. När jag ser klänningen blir jag främst glad men också stolt för det är något som jag har gjort själv och den ser fin ut.

I den mall som jag använde till klänning såg inte överdelen ut som jag hade tänkt mig. På mallen satt den tajt och sedan kom klänning som en stor kjol från den. Jag ville ha en löst hängande klänning, och därför tog jag bort den delen och ritade själv den raka kanten som klänningen har. Eftersom jag ändrade överdelen med hur den skulle se ut, behövde jag också ändra hur bred den skulle vara. För innan var toppen som en t- shirt, vilket gjorde att jag behövde göra överdelen på klänningen smalare för att den inte skulle sitta oskönt eller se konstig ut. När jag gjorde de ändringarna behövde jag också ändra hur klänning skulle sitta uppe. Jag bestämde att det skulle vara snyggast att sätta två smala axelband på klänningen.

Det fanns ganska många svårigheter i projektet. Först försvann mallen jag använde till klänningen, vilket gjorde att jag behövde Annas hjälp för att komma på vad det nästa steget i arbetsprocessen var under arbetet.
Jag glömde att mäta axelbanden när jag gjorde dem för att veta hur långa de behövde vara, utan jag gjorde bara två lika långa band. När jag sedan hade sytt fast dem och provade klänning var de alldeles för långa. Eftersom att jag i samband med att sydde fast axelbanden också sydde ihop under- och överklänningen behövde jag sprätta upp klänning på två ställen för att kunna justera banden. När jag sedan sydde fast banden var jag ganska slarvig och gjorde det inte så jättebra. Det gjorde att när hela klänningen var klar och jag provade den för andra eller tredje gången lossnade det ena bandet. Jag behövde då sy fast den igen, men som tur var lossnade bandet på baksidan vilket gör att det inte syns så mycket.
I slutet när allt var klart märkte jag att klänningen inte var lika stor och fluffig som jag ville ha den. Jag behövde komma på ett sätt att få den större, vilket jag gjorde genom att sy många veck vid sömmen längst ner på klänningen som höll ihop under- och överklänningen.

Ett tips till de som vill göra en ballongklänning, eller vill ha mycket fluffigt tyg, är att sy underklänningen rak och bara ha överklänning utsvängd. För det ger klänningen mer fluffigt tyg i nederdelen utan att man behöver vecka klänningen så mycket, eftersom överklänningen verkligen måste vikas in när man gör på det sättet. Om jag skulle göra en ny ballongklänning, skulle jag göra på det sättet.

Dela det här inlägget.

Stängt för kommentarer