• IMG_2900[1]

Lapptäcke med fickor

Hej bloggen! Under den här terminen har vi jobbat med återanvändning i slöjden, och jag valde att göra ett lapptäcke. Min grundidé var helt enkelt ett mysigt lapptäcke med blått färgtema, eftersom det är min favoritfärg, och något fint mönster. Jag ville också gärna att täcket skulle bli mångfunktionellt, för att dra så mycket nytta som möjligt av materialet. Eftersom allting handlade om återanvändning ville jag använda mig av något som skulle vara väldigt nyttigt att återanvända. Därför valde jag jeans (trasiga), eftersom produktionen kräver mycket vatten, och jeanstyget innehåller dessutom bomull som också kräver mycket vatten och bekämpningsmedel. Inte så miljövänligt alltså, så om man återanvänder det gör man en hyfsat stor tjänst för miljön.
Lapptäcken har också historiskt varit bland de främsta sätten att återanvända tyger, en annan anledning till varför jag valde just det.

Som jag sa ville jag göra ett lapptäcke, och då har jag använt mig av lappteknik när jag sydde ihop lapparna, vilket är ganska givet. För att få täcket mångfunktionellt har jag ordnat så att det har tre funktioner. Den första är att man kan använda det som en vanlig filt. Den andra är att man ska kunna förvara saker i den, i fickor på täcket. Det har jag åstadkommit genom att jag inte bara återanvände bitar av jeansen, utan även fickorna på dem. På dessa sydde jag sedan spets på kanten som en dekoration. Sedan sydde jag fast fickorna på täcket med applikationsteknik.
Jag övervägde först att sprätta upp mönstren på fickorna och ta bort knapparna, men lät det vara för att spara tid, och jag tyckte att det ändå såg okej ut. Men i och med att jag inte tog bort knapparna lyckades jag ha sönder tre symaskinsnålar när jag skulle sy fast fickorna, så jag tipsar er om att antingen ta bort knapparna eller vara mer försiktiga än mig. Det var också ganska jobbigt att sy på fickorna på täcket eftersom mycket tyg låg i vägen runt omkring symaskinen och knölade sig, vilket i sin tur resulterade ganska skrynkligt, knöligt och lite snett, men acceptabelt.
Den tredje funktionen är att man ska kunna hänga upp täcket på väggen på krokar som en dekoration, vilket jag har möjliggjort med en ögla i vardera översta hörn på täcket.

Jag var inspirerad av en kompis som gjorde ett lapptäcke förra året, som blev riktigt fint och mysigt, och jag visste att jag ville göra något liknande. Tyvärr blev jag inte lika nöjd med mitt täcke av flera anledningar. För det första blev det inte lika mysigt som min kompis täcke, mycket för att jeans är ett ganska hårt och tjockt tyg och jag tycker inte att det är så bekvämt, samt flera tjocka jeansfickor är utspridda över täcket. Om uppgiften inte hade handlat om återanvändning hade jag antagligen inte använt jeanstyg, utan gjort något liknande som en annan kompis (jag har glömt vad tyget hon använde heter). Hon använde också mellanlägg på sitt täcke, vilket jag tyckte var mycket mysigare, så det är eventuellt något som jag kunde ha lagt till.
Ett annat problem är att jag inte riktigt vet vad jag ska ha täcket till och hur jag ska använda det. Först och främst för att jag helt enkelt inte är speciellt nöjd med det som föremål i helhet, men även för att jag inte vet var jag ska ha det. Färgerna som jag har valt är som sagt min favoritfärg, men de passar inte in någonstans i mitt rum eller hus. Vi har inte det färgtemat, och det var ett problem som jag visste att jag skulle stöta på från början. Vi har heller inga krokar i bra läge för att hänga upp det, eller behov att förvara saker i fickor på ett lapptäcke, och projektet kommer antagligen tyvärr ligga i något skåp, men jag tyckte ändå att det var en kul idé.
Något annat som jag också skulle kunna ha gjort bättre är att jag använde alldeles för mycket tyg som redan fanns i slöjdsalen, och återanvände bara några bitar av jeans och deras fickor. Så tips till er som kanske ska återanvända, återanvänd också andra tyger med de färger ni vill ha.

I slutänden blev täcket också ganska skrynkligt, så jag tipsar er att vara noga och försiktiga när ni syr på fickorna, väldigt noga när ni tar ut måtten på lapparna och nålar, samt att ni stryker en hel del.

Om ni vill göra ett liknande täcke ger jag er tipset att först tänka på var ni ska ha det, och se till att färgerna både passar in där och att ni gillar dem. Ta också god tid på er att välja något fint och roligt mönster och välj själva om ni vill lägga till några speciella dekorationer på fickor eller kanter, kanske paljetter eller tofsar!

Det var allt jag hade att säga om mitt lapptäcke, ha nu så kul med era egna slöjdprojekt och var galet kreativa!

Dela det här inlägget.

Stängt för kommentarer