• 20131127 006

Sjal

Vi fick i uppgift att sticka eller virka något, och eftersom jag inte hade gjort det på flera år så bestämde jag mig för något relativt lätt. Jag tänkte sticka en grå trekants-sjal i två delar som jag sedan skulle sätta ihop. Ytterkanten fick vara vit med spets, för att få lite färg men ändå kunna passa till det mesta.

 

Inspiration fick jag inte från någon särskild plats, det var något jag själv kom på. Eftersom det var höst när jag började så tänkte jag att det skulle vara lite vinterinspirerat, och vintern brukar oftast associeras med grått, vitt och mönstrat. Ganska traditionellt och neutralt alltså. Fast jag vågade mig inte på mönster ännu utan valde därför att göra en spetskant istället. En sjal är dessutom bra att ha när det börjar bli lite kallare, men inte iskallt.

 

För att göra den behövde jag två stickor, en virknål samt grått och vitt ullgarn.

 

Jag valde att sticka sjalen i moss-stickning (?) och använde mig av ”bottom up”-tekniken, alltså att man börjar i ”toppen” av triangeln och slutar längst ner där det är som bredast. För att förenkla för den vita v-kanten så delade jag upp sjalen i två trianglar – eftersom jag började med toppen där det är som smalast så var det bara att öka ända tills jag kände mig nöjd och kunde börja med det vita. På så sätt fick jag två likadana gråvita trianglar som jag skulle kunna sätta ihop sedan. Det kändes lättare att göra på det sättet istället för att ständigt byta färg när man börjat på ett nytt varv, och den fick dessutom en linje på ryggen som gjorde den mindre tråkig.

Efter att ha gjort trianglarna så sydde jag som sagt ihop dem, med en vanlig nål och stumparna av garn som hängde efter att jag slutat sticka. Sedan skulle jag då göra spetsen, och efter att ha frågat dig (Anna) så slutade det med att jag skulle virka en spets i samma vita garn som kanten var gjord av. Jag gjorde en fast maska, fyra luftmaskor och repeterade för att få ett bubbligt mönster. När jag gjort det längs hela kanten så var den klar.

 

Jag stötte inte på några felaktigheter i själva skissen, mer än en knapp som jag tyckte var onödig i slutändan, så några speciellt stora svårigheter stötte jag inte heller på. Det hände att jag gjorde någon maska fel och då fick jag hjälp med att gå tillbaka, men annars gick det relativt bra.

 

Jag hade tyvärr inte något miljötänk när jag valde att göra det här (det visste jag inte heller att man skulle ha), så ska jag vara ärlig så vet jag inte om det var en bra eller dålig idé ut miljösynpunkt. Det är i alla fall bättre än blekta jeans.

 

Resultatet blev hyfsat bra, vissa hål var större än andra men jag hade stickat ganska jämnt och spetsen var också ganska jämn. Den ena triangeln blev något större än den andra men det gick att rätta till ganska bra när jag satte ihop dem. För att vara första gången som jag stickar och första gången som jag virkat på flera år så är jag nöjd.

 

Dela det här inlägget.

Stängt för kommentarer