• IMG_2847
  • IMG_2849

Tidningar som blev en kudde

Jag har gjort en kudde där framsidan är ett collage av bilder från gamla inredningstidningar, och baksidan är stickad av garn i många färger som matchar framsidan.

Min grundidé var att jag ville återanvända tidningar på något nytt sätt. Jag gillar att göra collage med många olika bilder i ett speciellt tema och kom på att jag kunde göra ett collage med tidningspapper. Eftersom jag ville använda mig av tidningar på ett nytt sätt tänkte jag att det vore roligt att göra en kudde av dem då det inte är så vanligt. Jag började leta bilder i svartvitt i tidningar och klippte ut dem, och hittade en stor lila fjäril i en tidning som jag ville använda mig av. Jag klistrade fast alla bilder på ett tygstycke och satte fjärilen i mitten för att bryta av det svartvita. Sedan tänkte jag sätta på något över collaget, tapetklister eller plast, för att inte bilderna skulle falla av tyget eller rivas sönder. Vi hittade en sorts textilplast som skulle strykas över tyget, men när jag strök krympte antingen tyget eller collaget av värmen och plasten veckade sig över collaget. Jag tyckte faktiskt att det blev snyggare av det eftersom det förstärkte reuse-känslan på kudden så jag valde att låta det vara.

Baksidan hade jag som sagt tänkt göra genom att använda restgarner. Jag hade tänkt ha ett svartvitt tema även där, men efter att jag hittat den lila fjärilen kom jag på att jag ville matcha den med baksidan för att få en mer färgglad kudde. Jag använde mig då av restgarner i liknande färger och stickade med dem. Jag valde att sticka för att jag då skulle kunna ta in många olika färger och göra av med många restgarner, istället för att de skulle slängas. När jag började sticka märkte jag att stickningen blev bredare än mina mått på ritningen, så jag minskade maskor. Det blev då en liten utbuktning på ena änden av stickningen men den tog jag bort genom att vika in och sy fast den.

Jag sydde ihop baksida och framsida och fyllde kudden med rester av stoppning, tyger och skumgummi som jag klippte i små bitar. Alla material på kudden förutom tyget som collaget och stickningen satt fast på var alltså återanvända.

Mitt tips är att saker som går fel med arbetet oftast kan bli någonting bra istället, som misslyckandet med plasten på framsidan av min kudde istället gjorde kudden snyggare.

 

Av elev år 8.

Dela det här inlägget.

Stängt för kommentarer