• IMG_2843
  • IMG_2844
  • IMG_2845
  • IMG_2846

Utvärdering av jeansryggsäck med dekorationer

Min grundidé var att göra en vanlig jeans ryggsäck med dekorationer. Dessa dekorationer skulle då göra ryggsäcken mer speciell och rolig att se på. Dekorationerna fanns på båda sidorna i form av långa virkade stycken. Sen gjorde jag även detaljer på framknappen och fickorna.

De tekniker jag använde var olika eftersom jag använde garn och tyg. Så garnet blev dekorationerna och dessa gjorde jag då med virkningsteknik, sedan så sydde jag ihop tygerna till att få ihop en hel ryggsäck. Jag valde just virkning eftersom innan så har jag stickat mycket så jag ville testa en ny teknik och som också blev mer tät än det skulle bli med tex stickning.

I stora drag blev min grundidé samma sak som det slutversionen blev. Dock så ändrade jag mig på vägen i och med hur jag tex skulle göra med innerpåsen och framknappen. Det tog ett  tag för mig att bestämma vilket tyg jag skulle använda till innerpåsen, tex så tänkte jag mig att den skulle vara i jeans eftersom jag hade använt det innan till ytterpåsen, men det slutade med att jag tog ett tunnare bomullstyg då det var mycket lättare att bära på ryggen. Dessutom fick jag fundera en stund om hur jag skulle fästa den, jag hade en idé men sen ändrade jag mig eftersom det skulle bli så krångligt, då jag skulle fästa andra delar, innertyget skulle då komma ivägen. Det var många gånger jag sydde fel eftersom det var så mycket tyg som då kom ivägen. Dessutom skulle jag sätta på öljetter på toppen av innerpåsen, jag satte ditt dem men sen då jag kom till skedet att dra in en tråd för att påsen skulle stängas kom jag på att jag hade suttit öljetterna på fel ställe. Nu kunde jag inte riktigt ta bort dem, så jag fäste nya och lät de gammal vara kvar. De fick då bli som en dekoration.

Framknappen var svår att välja storlek till och dessutom så tog det en stund innan jag valde rätt färgkombination. Andra saker jag ändrade jag axelrämmarna vilket jag efter ett tag upptäckte var för korta. Jag sprättade då upp halva remmen eftersom den bestod av två delar. Sedan klippte jag ut längre delar och sydde då på dem istället. Det tog ett tag att tjustera och hitta rätt mått för att längden på axelrämmarna skulle passa mig. Detta var en  svårighet, som jag löste i efterhand.

Det som man måste tänka på om man ska göra detta föremål är att vara väldigft struktuerad, planerad redan från början och tänka ut allt  i förväg. Detta var det misstag jag gjorde, för jag var planerad men jag behövde tänka ännu längre och förutspå var tygerna skulle hamna, om något skulle komma på fel plats eller om det skulle bli för tjockt på ett ställe på grund av för mycket tyg,  det skulle då inte gå att sy på det stället.

Det är ett väldigt stort projekt som kräver att man vet var man har allt och vet hur det kommer bli, annars kan det bli som jag fick göra, göra om och tänka om. Dock tror jag detta är bra eftersom nu vet jag hur jag ska göra i fortsättningen, jag har lärt mig av mina misstag. Men nu i slutändan kan jag ändå säga att det jobbiga felen som jag stötte ihopmed faktiskt var värt det eftersom jag är väldigt nöjd över slutversionen av min ryggsäck.

/Elev 8B

Dela det här inlägget.

Stängt för kommentarer